Românii invidiază vesticii pentru traiul lor, dar habar n-au cât de greu o duc acum: nu sunt departe de noi

de: Mădălina Bahrim
02 05. 2022

În mentalul colectiv românesc este adânc înrădăcinată ideea că în statele Europei de vest se trăiește mult mai bine, indiferent de vremurile pe care trebuie noi să le înfruntăm. Acest mit are unele părți de adevăr, dar nu este deloc aplicabil zilelor actuale.

În prezent, întreaga regiune europeană este măcinată de un val inflaționist fără precedent în ultimele decenii. Prețurile au explodat efectiv la alimentele de bază, la bunurile și serviciile de larg consum, la facturi, etc.

Pentru toți locuitorii Europei traiul este mai greu și mai scump în această perioadă, deși, într-adevăr, fiecare stat în parte resimte dificultățile economic într-o manieră diferită, cu propriile sale particularități. Cert este că Europa traversează o criză inflaționistă galopantă, de țase luni, iar previziunile analiștilor pentru perioada următoare nu sunt de natură să ne aducă optimismul în suflet.

Șase luni critice pentru zona euro

Analiștii economici susțin faptul că inflaţia din zona euro a atins un nivel record pentru a şasea lună consecutiv.

Vorbim despre o rată a inflației uriașă, ce a atins pragul de 7,5% în aprilie în rândul celor 19 țări care folosesc moneda euro.

Ce-i drept, inflația în România a ajuns încă din luna martie să măsoare două cifre. Conform INS, inflația în luna martie a ajuns în țara noastră la 10,2%, cu aproape 2 puncte procentuale peste valoarea de luna anterioară. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (aprilie 2021 – martie 2022) faţă de precedentele 12 luni (aprilie 2020 – martie 2021) este 6,5%, a mai arătat INS.

În acest context, analiștii români și europeni anticipează faptul că băncile centrale, respectiv BNR și Banca Centrală Europeană, vor interveni din nou pentru a majora dobânda de referință. Acest lucru înseamnă că dobânzile vor continua să crească, ceea ce se traduce prin costuri mai mari de finanțare pentru românii care vor să acceseze un împrumut sau au deja de rambursat credite cu dobândă variabilă.